0

U prvom i drugom paviljonu ujednačeni su zahtevi rekonstrukcije.

Poštujući važeći Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, projektom su predviđeni prostori za boravak pritvorenih lica koji su prozračni, osvetljeni dnevnim i veštačkim osvetljenjem i zagrejani u skladu sa klimatskim uslovima.

Projektovana su 2 odvojena ulaza u svaki od objekata, ulaz za zaposlene i ulaz za pritvorenike. Ulazi su smešteni u centralnoj zoni objekta na suprotnim fasadama.

U centralnom delu objekta se, na obe etaže, nalaze službene prostorije (služba obezbeđenja i služba za tretman) i server soba, kancelarija nadzornika u prizemlju i ostava za odeću pritvorenika sa mestom za izdavanje na spratu iznad, perionica sa sušionicom u prizemlju i na spratu iznad, kao i stepenište.

Od centralnog dela se pružaju dva krila pod uglom od 90 stepeni. U njima su projektovane smeštajne jedinice koje se sastoje od sobe i mokrog čvora, svaka projektovana za smeštaj 6 osoba, pri čemu se vodilo računa o propisanim standardima u pogledu veličine prostora. Oba krila su istog smeštajnog kapaciteta, po 9 smeštajnih soba po etaži. Ukupan broj soba je 36, tako da je ukupno obezbeđen smeštaj za 216 osoba.

U svakom krilu predviđen je koridor koji je širine 4m, s obzirom na poziciju smeštajnih soba obostrano.

Pored smeštajnih soba projektovana su i zajednička kupatila sa 6 tuš kabina, radi lakše kontrole pritvorenika. Tuš kabine su ozidane do visine 210 cm.

Takođe, u svakom krilu na obe etaže se nalaze i prostori za slobodne aktivnosti dimenzionisani prema broju korisnika. U okviru ovih prostora je projektovana i mini kuhinja kao i terasa koja je sa spoljne strane zatvorena rešetkama.

ilustracija Pixabay

Na kraju svakog krila se nalaze evakuacioni izlazi projektovani u skladu sa pravilima protivpožarne zaštite. Sa spoljašnje strane objekta, na fasadi se nalaze evakuacione stepenice od čelika. Svi elementi evakuacionih stepeništa su završno obrađeni protivpožarnom bojom za čelik, radi postizanja vatrootpornosti 60 minuta kompletne konstrukcije stepeništa.

Ispod dela objekta je predviđena i podrumska etaža, za smeštaj tehničkih postrojenja za potrebe instalacija. Pristup podrumu je projektovan preko spoljašnjeg stepeništa koje je natkriveno nadstrešnicom od čeličnih elemenata. 

Pored ovoga, projektom je predviđen i tehnički ulaz za unošenje opreme, dimenzije 2h2m, u ploči iznad podruma na delu ispred ulaza za pritvorenike.

Procenjena vrednost radova u oba paviljona je blizu 726 miliona dinara, bez poreza.

(naslovna ilustracija te2/uu)

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend