0

Prozivke, optužbe i dobacivanja nisu ništa novo u lokalnoj skupštini. Ovog puta u središtu je bila inicijativa koju u dužem periodu propagira jedan broj lokalnih opozicionih stranaka. 

Inicijalna kapisla bila je inicijativa koju je deo članova i zamenika članova u lokalnom savetu roditelja, tačnije njih četvoro, uputila u vezi inicijative za obezbeđivanje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola na teritoriji Grada Požarevca. 

Spomenuta četiri člana ovog tela koji su delegirani iz svojih predškolskih i školskih ustanova, sačinili su dopis i prosledili ga lokalnim medijima. Predstavili su se kao Tim roditelja Lokalnog saveta roditelja za saradnju sa lokalnom samoupravom u vezi sa besplatnim udžbenicima. 

U dopisu oni su izneli kako su detaljno pripremili predlog Gradu sa propračunima i rešenjem koji bi, kako su naveli, Grad sigurno mogao da podrži, a pre roka za izbor udžbenika po školama koji ističe do kraja marta. Problem je što se, kako su napisali, sednice Saveta ne zakazuju, a funkcioneri u gradu nisu našli za shodno da do sada razgovaraju s njima o ovoj odluci za koju smatraju da je bitna da se donese na skupštini. 

Svoj dopis su zaključili sa Izgleda da vapaj svih roditelja da deca, naša, dobiju besplatne udžbenike, poput dece iz Beograda i nekih drugih Gradova i opština, niko nije želeo da čuje. Tome nema mesta na Skupštini. To je za neku drugu decu. Ova naša nisu dostojna. Nažalost.“

U skupštini Požarevca je u petak taj „problem“ iznela odbornica DJB, Tatijana Stojadinović koja je i zamenik člana u Savetu roditelja ispred Požarevačke gimnazije. Ona je kritikovala predstavnike vlasti što nisu dozvolili da se neko od članova navedenog Tima pojavi na skupštini i obrazloži inicijativu.

Navela je da je i sama 2021.godine podnela predlog odluke o besplatnim udžbenicima koji se nije našao na dnevnom redu.  Navela je da postoji način da udžbenici ne koštaju mnogo, ali i da treba omogućiti roditeljima da kažu šta misle.

Reagovao je član gradskog veća za obrazovanje Goran Nestorović. 

On je ukazao da udžbenici, kao takvi, nisu besplatni i da njih neko mora da plati. Prema njegovim rečima izdvajanja za besplatne udžbenike odrazila bila bi na ulaganja u same ustanove i uslove rada u školama.

Hteli smo da to bude nešto više. Ne samo da nešto od nekog oduzmemo, skratimo i da nam škole propadaju zato što smo rešili jednu stavku. Ne dao bog da neko doživi nesreću da neko sa ovakvim stavovima dođe na vlast. Onda ćete videti kako je nešto biti, kako je nešto imati, pa nemati. Ova vlast se trudi da za učenike obezbedi pre svega uslove rada u školama“

Nestorović kaže da se besplatni udžbenici za socijalno ugroženu decu dobijaju od ministarstva i zapitao se ko je od prisutnih u sali protiv da svanaša deca dobiju besplatne udžbenike. 

To je apsurd. Da bismo ih dobili neko mora da ih plati. To plaćanje mora da bude u skladu sa zakonom i poštovanjem odluka ustava“, zaključio je on. 

Član gradskog veća smatra da je Lokalni savet roditelja je doveden u blokadu rada zato što pojedini članovi tela ometaju njegovo funkcionisanje na način što predlažu „nekakve timove i nešto što nije u skladu sa zakonima koje je donela ova država. Kao predstavnici ustanova koje su ih predložile, u savetu iznose svoje stavove koji nisu razmatrani na savetima roditelja u ustanovama koje su ih predložile, niti su o tome obavestili svoje savete.“ 

Time su, smatra Nestorović, sebe stavili iznad tih saveta. Kao takvi oni mogu da zastupaju samo odluke koje su donete na sednicama saveta roditelja u ustanovama. Rad saveta roditelja Grada Požarevca biće odblokiran kada 22 ustanove koje daju članove u ovom telu razmotre ponašanje pojedinih svojih predstavnika, njihovo političko nastupanje i korišćenje Saveta roditelja u političke svrhe, što je nedopustivo i što Grad Požarevac i ova vlast to neće dozvoliti, rekao je on za govornicom i dodao da će kada se ustanovi kredibilitet pojedinih članova, tek tada moći da se kaže da li su u pitanju roditelji koji zastupaju roditelje ili nekog drugog.  

Usledila je burna reakcija predstavnika DJB u skupštini, a odbornik Slobodan Vasić je između ostalog spomenuo i Fondaciju Alek Kavčić čiji su udžbenici višestruko ekonomičniji od ostalih izdavača, a za koje je rekao da će u Velikom Gradištu da se koriste od naredne godine. 

U potonjoj raspravi Nestorović je zaključio da grad, iako izdvoji novac za besplatne udžbenike, ne sme da utiče na izbor samih izdavača, a što je u nadležnosti samih škola. 

naslovna ilustracija Pixabay

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend