0

ilustracija: Image by congerdesign from Pixabay 

Navedena sredstva dodeljuju se jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2021. godini, u cilju sprečavanja ili otklanjanja štetnih promena u zemljištu koje mogu nastati kao posledica erozionih procesa, smanjenja sadržaja organske materije u zemljištu, zakišeljavanja (acidifikacija), zaslanjivanja (salinizacija) i alkalizacije zemljišta, sabijanja zemljišta, klizišta i odrona, požara i hemijskih udesa, kao i zagađenja (nastalog usled emisija iz tačkastih i difuznih izvora, hemijskog zagađenja i dr.).

Realizacija projekata može obuhvati ispitivanje i praćenje stanja i kvaliteta zemljišta, mere sanacije, remedijacije i rekultivacije, kao i druge mere i radove kojima se sprečavaju ili uklanjaju štetni uticaji na kvalitet i stanje zemljišta kao prirodnog resursa koje su nastale kao posledice svih navedenih aktivnosti.

Sredstva koja se dodeljuju po ovom javnom konkursu utvrđuju se u iznosu od najviše 80% opravdanih troškova, a rok za podnošenje zahteva ističe zaključno sa 27.5.2021. godine.

ilustracija: StockSnap from Pixabay 

Braničevski okrug i Požarevac u publikacijama i izveštajima o stanju zemljišta

Prema podacima iz publikacije “Ka dekontaminaciji zemljišta” iz 2019.godine, na području Braničevskog okruga evidentirano je više potencijalno kontaminiranih lokacija, a kao potencijalni uzročnici najčešće su navode deponije, rudnici, komercijalni i putnički transport, naftna industrija i odlagališta otpada. 

U izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji za 2018.godinu, postoji podatak da je u toj godini praćen je stepen ugroženosti zemljišta od hemijskog zagađenja u urbanim zonama u 18 jedinica lokalne samouprave (među kojima je i Požarevac), gde je ukupno ispitano 397 uzoraka. Najčešće prekoračenje graničnih vrednosti zabeleženo je za cink (Zn), bakar (Cu), nikl (Ni), kobalt (Co), kadmijum (Cd), polihlorovani bifenili (PCB) i toksične materije (DDE/DDD/DDT).

U izveštaju o stanju zemljišta za 2015.godinu, prikazani su rezultati praćenje stepena ugroženosti zemljišta od hemijskog zagađenja koje je vršeno je na 170 lokacija. Analizirano je 240 uzoraka sa teritorije 8 gradova, među kojima je i Požarevac. Prekoračenje graničnih vrednosti u najvećem procentu zabeleženo je za kadmijum, bakar, cink, nikl i kobalt na lokacijama prometnih saobraćajnica, u krugu pedagoških ustanova, u okolini poslovno-komercijanih zona i na poljoprivrednom zemljištu. Grad Požarevac je tada radio ispitivanje na 30 lokaliteta, a zabeležena su prekoračenja za nikl u 70% uzoraka najvećim delom u zoni vodoizvorišta, zatim oko prometnih sabraćajnica i nešto manje u stambenoj i industrijskoj zoni. 

Facebook komentari


guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend