0

Miomir Korać biće proglašen za počasnog viteza Ljubičevskih konjičkih igara,saznaje nezvanično Te2 Media. 

Dr Miomir Korać je direktor Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta Viminacium. Rođen je 1952. godine u Gnjilanu.

Korać je učestvovao na brojnim međunarodnim kongresima u zemlji i inostranstvu. Objavio je preko 100 naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima.

PROJEKAT VIMINACIJUM

Na osnovu dugotrajnih, višedecenijskih istraživanja kao i na osnovu postignutih rezultata, Viminacijum je danas jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta u Evropi. U poslednjih 15 godina arheološka istraživanja neprekidno traju preko cele godine, što je neuobičajeno imajući u vidu da prosečna arheološka istraživnja tokom jedne godine traju oko mesec dana. U istraživanjima antičkog grada Viminacijuma i legijskog logora učestvuje više desetina naših i inostranih istraživača. Na projektu Viminacijum je oformljen prvi stalni interdisciplinarni tim istraživača iz oblasti arheologije. U ovom interdisciplinarnom timu učestuju istraživači sa Matematičkog fakulteta, Matematičkog instituta, Rudarsko-geološkog fakulteta, Elektro-tehničkog Fakulteta. U tim su uključeni i istraživači sa Albani univerziteta (Njujork), sa Templ univerziteta u Filadelfiji, kao i sa univerziteta iz Minhena, Bolonje, Ankone, Beča i Rima. U ovom timu, koji istražuje rimski grad i legijski logor, nalaze se geofizičari, istraživači koji se bave daljinskom detekcijom, satelitskom navigacijom, primenom veštačke inteligencije, analizom 3D objekata ispod površine tla, geomorfolozi, matematičari, elektroinženjeri kao i petrolozi.

Geofizička istraživnja urađena tokom 2004. i 2005. godine nedvosmisleno su pokazala su da se na rukavcu Dunava iz rimskog perioda, odnosno na sadašnjoj reci Mlavi, prostoru poznatom to toponimu “Kameniti brod”, nalazila rimska luka. Geomorfološka istraživanja takođe su potvrdila da se grad Viminacijum nalazio na rukavcu Dunava, čije je korito kasnije zauzela reka Mlava. To su činjenice, koje dodatno govore u prilog veličini i značaju Viminaciujuma. Na osnovu dimenzionisanja tri otkrivena akvadukta, pronađena na teritoriji grada Viminacijuma, kao i na osnovu veličine istraženog amfiteatra, Viminacijum je sredinom 2. i početkom 3. veka imao između 28.000 i 30.000 stanovnika. Viminacijum dobija status grada u prvoj polovini 2. veka, u vreme vladavine Hadrijana, najverovatnije 117. godine kada dobija i ime Viminacium Aelium Hadrianum. Dalji uspon Viminacijuma, na kratko je prekinut epidemijom kuge za vreme Marka Aurelija. Arheološka istraživanja pokazuju da se epidemija kuge nije odrazila na ekonomski prosperitet Viminacijuma, jer je već u prvim godinama 3. veka grad bio u punom procvatu.

Sa viminacijumskih nekropola potiču kulturni i biološki ostaci stanovništva iz četiri različita perioda života na prostoru grada i legijskog logora Viminacijuma. Najstarija je nekropola Kelta, koji su na ovom prostoru boravili krajem 4. i početkom 3. veka p.n.e. Pojedini predmeti nađeni u keltskoj nekropoli predstavljaju svetski raritet. Iz perioda velike seobe naroda istražene su tri nekropole koje su takođe dale izvanredno saznajne naučne rezultate. U ovom nizu nekropola, najmlađa je srednjovekovna naseobinska nekropola koja se okvirno datuje u razdoblje 15. i 16. veka. Od 2010. godine u saradnji sa Antropološkom zbirkom iz Minhena, izvode se laboratorijska istraživanja prisustva zastupljenosti stroncijuma na skeletnim ostacima iz nekropola Viminacijuma. Rezultati pokazuju da je na teritoriji Viminacijuma registrovano 9 kategorija stanovništva.

Teritorija grada Viminacijuma i legijskog logora zauzimala je preko 450 hektara šire i 220 hektara uže gradske teritorije. Kao arheološki park odlukom Vlade republike Srbije, zaštićeno je 350 hektara, na kojima su predviđena arheološka istraživanja. Za Viminacijum je urađen i prvi “Plan posebne namene iz oblasti arheologije”.

Od 2000. godine na prostoru grada, M. Korać je sa svojim timom otkrio, konzervirao i prezentovao za istraživače i posetioce više kapitalnih objekata rimskoga grada Viminacijuma kao i legijskog logora: paleohrišćansku memoriju iz 4. veka, gde su se sakupljali i sahranjivali rani hrišćani; akvedukt iz 1. veka; amfiteatar iz 1. veka; masivno popločane ulice sa insulama; monumentalne terme. Na prostoru legijskog logora Sedme Klaudije Pije Fidelis, istražena je severna kapija logora. Na najistočnijem delu rimskih nekropola u potpunosti je iskopan i prezentovan carski mauzolej. U toku su multidisciplinarna istraživanja urbanog jezgra i okoline grada. Viminacijum se kao svetski raritet, još uvek nalazi u njivama, bez savremenog naselja iznad rimskih ostataka, što pruža jedinstvenu priliku da se grad i legijski logor u potpunosti istraže i predstave u što verodostojnijem nekadašnjem obimu. Do sada je istraženo samo 3% rimskog grada i legijskog logora Viminacijuma.

Posle višedecenijskih naučnih istraživanja rimskih nekropola početkom 2000. godine M. Korać je smelo krenuo u istraživanje rimskog grada i Viminacijuma kao i legijskog logora VII Klaudije Pije Fidelis. Sa svojim timom mladih istraživača posle samo šest godina, 2006. godine je otvorio”Arheološki park Viminacijum”, prvi te vrste u našoj zemlji. Kao što je do sada poznato, arheološki parkovi se prosečno grade 80 do 100 godina, ali izuzetno agilna ekipa sa Viminacijuma je uspela da to uradi u mnogo kraćem roku.

Ovaj arheološki park je postao izuzetno zanimljiv za posetioce iz naše zemlje i sveta. Na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje ulaznica i suvenira u Arheološkom parku Viminacijum, danas živi 100 porodica iz okolnih mesta. Na taj način postao je prvi ekonomski samoodrživ projekat u Srbiji iz oblasti arheološke nauke.

Godišnje Arheološki park poseti veliki broj istraživača iz zemlje i inostranstva kao i 60.000 turista iz Srbije i 17.000 stranih turista koji dolaze kruzerima koji krstare Dunavom. Na Viminacijumu u okviru međunarodne saradnje boravili istraživači sa više univerziteta is USA (Albani, Templ, Viskonsin), i sa evropskih univerziteta iz Beča, Kembridža, Ankone, Bolonje, Peruđe, Hajdelberga, Koburga, Roterdama, Londona, Sofije, Moskve, Sant Petersburga.

Korać je sa svojim timom izgradio prvi arheološki naučno-istraživački centar koji se prostire na preko 5000 m2 pod nazivom – “Domus Scientiarum Viminacium”(naučnoistraživački centar Viminacijum). Ovaj naučnoistraživački centar je opremljen za smeštaj, ne samo istraživača koji borave tokom cele godine zbog iskopavanja na Viminacijumu, već i za istraživače koji takođe sa njima rade na zajedničkim interdisciplinarnim projektima. Objekat je prizeman i izgrađen u formi rimske vile rustike, sa trospratnim podzemnim prostorom za izlaganje i čuvanje predmeta. Poseduje biblioteku sa nekoliko hiljada naslova, naučne laboratorije, naučno-istraživački deo za smeštaj rimske tipologije, više dvorana za skupove, depoe za smeštaj predmeta, muzej, trepezariju sa savremeno opremljenom kuhinjom, rekreativni spa centar sa bazenom i druge sadržaje. U ovom objektu može istovremeno da boravi više od 200 istraživača.

Godine 2014. Korać je otvorio “Mamut park – Viminacijum”. U ovom paleoontološkom parku smešteni su mamuti stari oko 1.000.000 godina i po potpuno očuvanoj jedinki mamuta je jedinstven u svetskim merilima. Istraživanja mamuta sprovedena su sa istraživačima iz zemlje (Univerziteti u Beogradu i Novom sadu) i inostranstva (Univerziteti u Roterdamu i Londonu).

Ovaj park je jedinstven u svetskim merilima i predstavlja posebnu atrakciju Srbije. Poseta Arheološkom parku Viminacijum i Mamut parku meri se desetinama hiljada posetilaca, što je najveća poseta jednom nalazištu u našoj zemlji.

(izvor biografije viminacium.org.rs, foto/arhiva te2)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend