1
1 point

Očekuje se da do kraja godine bude završeno više od 90 odsto montažnih radova, dok su građevinski radovi najvećim delom završeni

Na gradilištu EPS-ovog termobloka „Kostolac B3“ svakodnevno oko 600 kineskih radnika i više od 100 radnika iz Srbije intenzivno radi na završetku ovog projekta.

– Broj radnika na lokaciji će rasti i očekuje se da će krajem jula biti angažovano maksimalnih 1.100 radnika. Cela ova godina posvećena je pre svega montažnim radovima na svim sistemima, a posebno na sistemu 50, odnosno glavnom pogonskom objektu elektrane – rekao je Željko Lazović, projekt-menadžer.

Željko Lazović

Od bitnijih poslova na gradilištu se izvode montažni radovi na kotlu, kondenzatoru, hlađenju u okviru mašinske sale, u toku su pripremni radovi na montaži turbine, blok-transformatora i završni radovi na sistemima hemijske pripreme vode (HPV) i rashladne vode.

Očekuje se da do kraja godine bude završeno više od 90 odsto montažnih radova, dok su građevinski radovi najvećim delom završeni. O obimu tog posla govore podaci da je izrađeno više od 2.500 šipova, ugrađeno više od 90.000 kubnih metara betona i ugrađeno više od 30.000 tona čelične konstrukcije na čitavom objektu.

Proizvodnja opreme

Radnici EPS-a i ostali učesnici na projektu razvili su izuzetno zahtevan sistem kontrole kvaliteta proizvodnje opreme i praćenja kvaliteta izvođenja radova na lokaciji. Na realizaciji projekta učestvuje 130 različitih proizvođača glavnih delova i opreme.

Proizvodnja glavne opreme je počela tek nakon što je Fidic inženjer 23. januara 2019.godine poslao obaveštenje da su ispunjeni uslovi za start tog posla.

– Sada je stepen realizacije proizvodnje opreme dostigao 94,75 odsto. Veći deo opreme je i isporučen. U magacinima na gradilištu nalazi se oko 70 odsto opreme. U Pančevu, rumunskoj luci u Konstanci i na brodovima nalazi se više od 25 odsto opreme i očekuje se da bude na gradilištu u toku juna – rekao je Lazović.

Od bitnije opreme na gradilište su isporučeni generator, vertikalni deo isparivača, ekonomajzer, pregrejač pare broj 1, kondenzator, kondenz-pumpe, napojne pumpe, zagrejači visokog i niskog pritiska, zatim transformator, ventilatori svežeg vazduha i dimnog gasa i mlinovi. Takođe su isporučeni rešetka za dogorevanje, najveći broj elektroormara 6 kV, 0,4 kV, recirkulacione pumpe apsorbera, vlažni mlinovi, pumpe, rezervoari, sistem reverzne osmoze u okviru sistema HPV, pumpa rashladne vode i ostale pumpe, rešetke za prečišćavanje sirove vode u okviru sistema rashladne vode.

– Novi termoblok „Kostolac B3“ projektovan je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. EPS-ove investicije u termoelektranu „Kostolac B“ omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašino gradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, zatim sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, uključujući i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta – rekao je Lazović.

Očekivana godišnja proizvodnja ovog bloka nominalne snage 350 megavata, sa natkritiričnim parametrima velike efikasnosti, iznosi oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane „Kostolac B“ dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru 2017. godine. Projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa susednom Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

Radi bržeg dobijanja građevinskih dozvola, kao i početka radova projekat je podeljen na 14 faza. Na realizaciji projekta „Kostolac B3“ radovi se intenzivno izvode u tri pravca: izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola i saglasnosti, izrada i isporuka opreme i izvođenje radova na lokaciji.

– Jedan od glavnih preduslova za početak izrade opreme i početak izvođenja radova na gradilištu bila je izrađena dokumentacija, tačnije projekti za građevinsku dozvolu i projekti za izvođenje, kao i dobijanje saglasnosti od odgovarajućih institucija. Dokumentacija mora biti urađena u potpunosti u skladu s domaćim propisima, jer bez toga nije moguće dobiti neophodne saglasnosti, kao ni građevinske dozvole – objasnio je Lazović.

Etape u radu

Energetska dozvola dobijena 30. juna 2017. godine, a onda su usledilo rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac B, koje je izdalo resorno ministarstvo, kao i saglasnosti rumunske strane na prekogranični kapacitet. 

Građevinske dozvole su dobijene do sada za 12 od 14 sistema, što je otvorilo mogućnost izvođenja značajnih radova na gradilištu. Preostale dve dozvole očekuju se krajem juna.

– Intenzivno se radi na projektima za izvođenje radova, kao i dobijanju dozvola od protivpožarne policije. U ovom trenutku status izrade projektne dokumentacije je 98,15 odsto. Od početka projekta prisutno je kašnjenje u izradi projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole i projekata za izvođenje zbog različitog načina i pristupa pri izradi projektne dokumentacije u Republici Kini i Republici Srbiji. Zato su JP EPS i Fidic inženjeri uložili veliki napor da se ovaj segment projekta unapredi – rekao je Željko Lazović. 

– S kineskom stranom je poboljšano razumevanje, što je pozitivno uticalo i na ukupnu realizaciju projekta, posebno u delu projektovanja. I pored preduzetih mera za ubrzavanje realizacije projekta, postoje kašnjenja prouzrokovana uticajem kovida 19. Sve strane kontinuirano ulažu napor da se taj efekat na realizaciju projekta što više smanji.

Angažovanje domaće privrede

Ovaj projekat je veoma složen, tako da u njegovoj realizaciji učestvuje veliki broj renomiranih firmi iz Republike Kine, a pored njih, uključena je i privreda Srbije preko velikog broja kompanija koje se bave proizvodnjom opreme i izvođenjem radova. Osim toga, uključeni su i renomirani domaći instituti, fakulteti, kao i veliki broj projektantskih kuća. Ugovorom je definisano angažovanje kompanija van Kine u procentu od 49 odsto.

Finansiranje

Projekat izgradnje novog bloka „Kostolac B3“ u kostolačkom ogranku EPS-a omogućio je pokretanje srpske privrede, a jedan je od najvećih projekata koji se trenutno realizuju u Srbiji. Ukupna vrednost projekta „Druga faza paket projekata TE Kostolac B“ je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3, snage 350 MW, 613 miliona dolara. Ukupno 85 odsto sredstava za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i
fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

(izvor/foto: Energija Kostolac)

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend