0

Od puštanja u rad novih dubinskih bunara na izvorištu Ključ, pre dva meseca, Vodovod nije koristio sve nove raspoložive kapacitete

Od izgrađenih 7 bunara, praktično ove sezone koristili su samo tri, a s obzirom da su ostali bunari na Ključu dovedeni na nivo graničnih vrednosti nitrata, kaže direktor JKP Vodovod i kanalizacija, Aleksandar Dimitrijević.

"Sa ova tri bunara imali smo apsolutno dravstveno ispravnu vodu s jedne strane. S druge strane, imali smo količine i mogućnost stalnog menjanja bunara. To je u velikoj meri pomoglo da čitava sezona prođe sa niskim količinama nitrata u vodi", navodi on.

Inače, čitava prethodna dva meseca, uz rad novih bunara i mešanje vode sa drugim bunarima na izvorištu, nitrati su se u sirovoj vodi kretali od 10 mg/litru, koliko su iznosile najniže izmerene vrednosti, do najviše 25 miligrama po litru. (dozvoljena količina nitrata je 50 mg/l).

Aleksandar Dimitrijević

Dimitrijević kaže da tako niske količine nitrata u vodi sa izvorišta prema dostupnoj arhivi nisu do sada zabeležene u Požarevcu  Takođe, tvrdi da će uključivanjem i četvrtog bunara u istovremeni rad, te vrednosti biti još niže.

"Mi smo mogli da pustimo u rad svih sedam bunara, ali za to trenutno ne postoji potreba i nećemo na silu da ih eksploatišemo, s obzirom da imamo stare bunare koji su dovedeni u optimalan sistem rada.  Mi ćemo nadalje koristiti naizmenično sve nove bunare, a u skladu sa potrebama na izvorištu".

Potrošnja i pritisak u mreži

Na dnevnoj bazi, potrošnja je ove godine bila izuzetno velika, od 24 do 26 miliona litara vode dnevno (280-300 l/s).  Direktor Vodovoda kaže da su imali nekoliko kraćih zastoja u snabdevanju u trećoj visinskoj zoni i dodaje da je za rešavanje tog problema potreban ozbiljan pristup.

"Tu je problem, pre svega, u nekim recidivima iz prošlosti, pre svega po pitanju neplanske izgradnje  mreže. Zaista je potreban ozbiljan pristup da bi se taj problem rešio i pojasnilo ko odakle dobija vodu. Na brdu imate situaciju da korisnici imaju pritisak u mreži koji se kreće od 1,5 do čak 8,5 bara. Radićemo poseban projekat koji bi trebalo da reši ovaj problem u višim zonama grada." 

Inače, optimalan pritisak u mreži je 5,2 bara. Sve iznad, uz pravljenje vazdušnih džepova za posledicu ima pucanja na mreži (pretežno na starijim i užim cevima).

Mekša voda, manje kamenca

Pored sadržaja nitrata, puštanjem u rad novih bunara smanjena je tvrdoća vode. Kako tvrdi direktor Vodovoda, nekada je voda imala stepen tvrdoće 36 (dH). Pre puštanja novih bunara uspeli su da smanje na 25, dok se sada stepen tvrdoće kreće oko 15 stepeni, što je na granici umereno tvrde i tvrde vode. Vrlo tvrda je sve od 25 naviše. Inače, kako navodi Dimitrijević  sadašnja vrednost tvrdoće smatra se niskom za gradske vodovode na našem području.

"Treba imati na umu da mi nemamo nikakvu preradu. Nemamo fabrike i jedini tretman koji vršimo je hlorisanje. Ovi rezultati važe za sirovu vodu. Inače, ove vrednosti su u sistemu još niže. Recimo, po nekim našim saznanjima, Kruševac sa fabrikom vode ima ovaj kvalitet, dok je tvrdoća vode u našem sistemu mnogo niža od beogradskog vodovoda, ali i po mnogo drugih parametara", navodi on, 

Sveobuhvatne analize pokazale zdravstvenu ispravnost vode za piće

Dimitrijević je naveo da je tokom avgusta urađena sveobuhvatne analize vode (V obima) koje obuhvataju ispitivanje više od 100 sastojaka u vodi. Taj posao je poveren Zavodu za javno zdravlje Požarevac, Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd i Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“.

Rezultati uzoraka koji su uzeti sredinom avgusta su dobri i nijedna stavka ne prelazi maksimalno dozvoljene koncentracije, kaže Dimitrijević.  Inače, analize V obima podruzumevaju i ispitivanje prisustva organskih komponenti, pesticida, ulja, ugljenih hidrata i drugih materija.

Pre toga, sveobuhvatne analize rađene su nakon ispiranja vodovodne mreže prošle godine i tada su svi rezultati bili dobri.

"Nama ZZJZ Požarevac radi redovno mikrobiološke anallize i čitave godine, nismo imali nijedno iskakanje parametara u gradu. Tako da je ispiranje ipak dalo rezultat, bez obzira na sve priče i sve muke sa cisternama za vodu dok su se čekali rezultati. Opravdanost se ogleda i u hemijskim analizama vode u gradskoj mreži i rezultatima koji su mnogo bolji nego pre ispiranja", zaključio je Dimitrijević.

TE2 Media je imala uvid u rezultate sveobuhvatnih analiza pomenute tri ustanove, koji potvrđuju Dimitrijevićeve tvrdnje, odnosno pokazuju da je voda po svim parametrima bezbedna za piće.

(foto/arhiva te2)


Tekst je deo projekta "Požarevac na zdravoj vodi – unapređenje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kvaliteta podzemnih i površinskih voda", koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend