2
2 points

Udeo tvrde plastike u količini komunalnog otpada u domaćinstvima nije naizgled veliki, međutim ova vrsta otpada pod kojim se potpadaju razne vrste ambalaže, često zauzima mnogo prostora.

Kao i PET, ostale vrste plastike mogu da se recikliraju, što je recimo slučaj sa plastičnim zatvaračima flaša.

Generalno, većina ambalaže koju koristite u domaćinstvu pogodna je za recikliranje, šamponi, kupke, paste za zube, kreme, flaše jogurta i mleka, boce tečnog deterdženta.

S druge strane, do sada nije postojao organizovani način prikupljanja u javnom komunalnom sektoru Grada Požarevca, a nije bilo ni privatnih otkupljivača i reciklera koji su imali potrebu za ovim sirovinama.

Dolaskom firme Ecolux Recycling SEE u Požarevac pojavila se i potreba za tvrdom plastikom. Za potrebe reciklaže ova firma je do sada uvozila neopasan plastičan otpad, a sada namerava da se okrene i lokalnoj zajednici i otkupljuje iskorišćenu HDPE, PP i PS ambalažu od građana, preduzeća i ustanova.

foto: UU

Kada govorimo o plastici, postoji sedam vrsta oznaka po kojima se razlikuje. Njih ćete najčešće pronaći utisnute na dnu raznih vrsta ambalaža.

Univerzalni simbol su tri strelice koje se prate i zajedno formiraju trougao u kome se nalazi broj.

U narodu najprepoznatljivija, ali i ambalaža koja se najčešće upotrebljava kod potrošačkih proizvoda je PET (polietilen tereftalat) koja se označava brojem 1.

Poznato je da u Požarevcu i Kostolcu već godinama postoji organizovano prikupljanje PET abalaže, dok druge vrste otpadne plastike kao što su HDPE, PP i PS, najčešće završavaju zajedno sa ostalim komunalnim otpadom na gradskim deponijama i divljim smetlištima.

I dok u javnom sektoru za sada računaju isključivo na vašu ekološku svest kada je u pitanju sortiranje otpada, pojedini recikleri su spremni i da plate ukoliko im donesete HDPE, PP i PS plastični otpad iz svog domaćinstva.

foto: UU

HDPE, PP i PS su upravo one vrste plastičnih kontejnera i ambalažnog otpada koje vam mogu doneti zaradu ukoliko ih odnesete u EcoLux Recycling SEE koja se nalazi u delu nekadašnje Šećerane u Požarevcu.

Predstavnici ove firme koja se bavi recikliranjem tvrde plastike plaćaju od 16 do 22 dinara po kilogramu plastičnog otpada u zavisnosti od kvaliteta i čistoće.

Kako prepoznati HDPE, PP i PS?

Najrasprotranjenija vrsta tvrde plastike je HDPE (polietilen visoke gustine). Simbol po kojem ćete ga prepoznati je broj 2.

HDPE plastika je čvrsta plastika koja se koristi za kontejnere za mleko, deterdžent. igračke i neke plastične kese. HDPE je najčešće reciklirana plastika i smatra se među najsigurnijim oblicima plastike. Relativno je jednostavna i proizvodnja ne košta puno. Proizvodi od HDPE se mogu ponovo upotrebljavati i reciklirati.

PP (polipropilen) nosi simbol pod brojem 5. 

Polipropilen plastika je izdržljiva i laka i ima odličnu otpornost na toplotu. Služi kao barijera protiv vlage, masnoća i hemikalija. PP je često korišćena plastika za jednokratne pelene, zatvarače za plastične boce, kontejnere za margarin i jogurt, kesice čipsa, itd.

PS (polistiren) nosi simbol pod brojem 6.

Polistiren je jeftina, lagana plastika koja se lako oblikuje sa mnoštvo upotreba. Najčešće se koristi da bi se napravile čaše od stiropora za jednokratnu upotrebu, posude za hranu za poneti, kartoni za jaja, plastično posuđe za piknit, stiropor materijal za pakovanje. Polistiren se takođe jako puno koristi da bi se napravila stiropor izolacija u građevinarstvu.

Zbog toga što je polistiren strukturno slab i ultralagan, lomi se lako i rasipa se u životnoj sredini. Plaže su prepune komadića polistirena a nebrojeno mnogo morskog sveta je već progutala deliće ove plastike sa nesagledivim posledicama po njihovo zdravlje.

Sprečite zagađenje životne sredine, a pristom i zaradite. Svu otpadnu plastiku sa oznakama 2, 5 i 6 odnesite reciklerima u EcoLuxu, a oni će nagraditi vaš trud. 

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend