0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Požarevcu, tokom 2023.godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Braničevskog okruga i ostvarili dobre rezultate rada na suzbijanju kriminala, dok su javni red i mir i bezbednost saobraćaja održali stabilnim, saopšteno je danas.

Tokom 2023.godine izvršeno je 1.458 krivičnih dela, od kojih je 637 krivičnih dela izvršeno od strane nepoznatog izvršioca a rasvetljena su 494 krivična dela, odnosno ostvarena je visoka efikasnost u rasvetljavanju od oko 76%. Posmatrano u odnosu na prethodnu, 2022.godinu, broj izvršenih krivičnih dela je manji za oko 1%.

Tokom 2023.godine, Policijska uprava u Požarevcu ostvarila je dobre rezultate iz oblasti suzbijanja kriminala, posebno na suzbijanja imovinskog kriminala i narkomanije.

Operativnim radom i realizacijom više operativnih akcija, Policijska uprava u Požarevcu je realizovala 290 zaplena narkotika sa ukupno zaplenjenom količinom od oko 15 kilograma narkotika i oko 4.000 komada narkotika, otkrila je dva zasada opojne droge „marihuane“ ali i jednu laboratoriju psihodeličnih pečuraka.

Stanje javnog reda i mira tokom 2023.godine je bilo povoljno, obzirom da i pored velikog broja tradicionalnih i kulturnih manifestacija i drugih javnih okupljanja koje je posetio veliki broj građana, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu niti takvih događaja koji bi mogli da izazovu povećano interesovanje i uznemirenost građana.

Iako je broj saobraćajnih nezgoda tokom 2023.godine povećan u odnosu na 2022.godinu, bezbednost saobraćaja se može oceniti kao stabilna i dobra.

Tokom 2023.godine, na području Policijske uprave u Požarevcu evidentirane su 772 saobraćajne nezgode, što je za oko 8% više nezgoda u uodnosu na 2022.godinu. Kroz pojačano preventivno delovanje, odnosno pojačano prisustvo saobraćajne policije na putevima na području Policijske uprave u Požarevcu, povećan je broj otkrivenih prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Aktivnosti policijskih službenika saobraćajne policije bile su usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju (otkriveno ukupno 1.362 prekršaja ili 10.28% više u odnosu na prošlu godinu), upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje (1.143 prekršaja ili 4.57% više u odnosu na 2022.godinu), nevezivanje sigurnosnog pojasa (6.008 prekršaja) kao i prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila (14.641 prekršaj, odnosno 1.56% više u odnosu na prethodnu godinu). Pored navedenih prekršaja, pripadnici policije Policijske uprave u Požarevcu, prilikom kontrole vozila i vozača otkrili su i 71 vozača koji je vozilom upravljao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci (narkotika).

Policijska uprava u Požarevcu, tokom 2023.godine primila je 19.024 zahteva za izdavanje lične karte i uručila 17.251 ličnu kartu, uručila 15.356 putnih isprava i obradila 1.138 zahteva za putne isprave predate preko DKP predstavništva u inostranstvu, 13.374 vozačkih dozvola, 1.655 probnih vozačkih dozvola, izdala 71.732 registarske nalepnice, izdala 21.206 saobraćajnih dozvola i u registar vozila upisala 4.620 novih vozila.

Policijska uprava u Požarevcu je tokom 2023.godine postupala i po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova na preduzimanju mera na bezbednosnom pokrivanju škola na području Braničevskog okruga, radi povećanja bezbednosti učenika i radnika škola.

U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije na reviziji izdatih dozvola za držanje oružja, Policijska uprava u Požarevcu započela je 24.023 provera za reviziju držanja oružja, oduzela 80 komada oružja nakon smrti vlasnika, izvršila 13.022 proveru prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i podnela 166 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i oduzela 171 komad oružjaz bog njegovog nesavesnog čuvanja.

Kao i u proteklom periodu, rezultati rada Policijske uprave u Požarevcu u velikoj meri postignuti su uz aktivnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama ali i uz izuzetnu podršku Osnovnih Javnih tužilaštava i Sudova na području Policijske uprave, Višeg Javnog tužilaštva i Višeg suda u Požarevcu, kao i jedinica lokalne samouprave na području Braničevskog okruga.

Policijska uprava u Požarevcu će tokom 2024.godine nastaviti sa radom na ostvarivanju Strateških ciljeva Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima Braničevskog okruga.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend