1
1 point

Transparentnost uprave u padu u Požarevcu, Kostolcu, Golupcu i Malom Crniću.

ilustracija: croisy from Pixabay 

Transparentnost gradova i opština u Srbiji blago je povećana u 2021. godine u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak, saopštila je Transparentnost Srbija.

Prosečna ocena 145 JLS u 2021. godini je 48, što je i dalje slab rezultat, ali za dva poena bolji nego što je bio u LTI 2020 (46) i mnogo bolji nego prosečnih 40 u 2019. godini.

Opština Bečej, koja je i prošle godine bila na prvom mestu, popravila je skor za sedam poena, došavši ove godine do skora 90. Grad Sombor je zauzeo drugo mesto na rang list sa 88 poena, u odnosu na 80 i treće mesto u 2020. godini. Na trećem mestu ove godine našla se opština Kanjiža sa 83 poena, koja je takođe napredovala za šest poena. I ove godine se u vrhu našao Novi Pazar (sada sa 78 poena), dok peto mesto dele Leskovac, Vranje i Sokobanja (75). Bujanovac i Preševo (po 21 bod) su na dnu lestvice, a Svilajnac i Jagodina (po 23 poena) ostaju među najmanje transparentnim JLS trecu godinu zaredom.

U braničevskom okrugu najtransparentnija je opština Veliko Gradište sa 71 poenom. Gradište je napredovalo za 10 indeksnih poena u odnosu na 2020.godinu i na 9.mestu je u Srbiji.

Iza nje je Petrovac koji je napredovao za 2 poena i sada ima 61 prestigavši na listi Požarevac koji je izgubio jedan poen i nalazi se sa 22 mestu sa 59 bodova. 

Značajan napredak ostvarilo je Kučevo koje je popravilo skor za 8 poena i sada je sa 48 bodova u republičkom proseku. Ispod proseka su Žabari (45) sa napretkom od 5 poena i Žagubica (42) sa napretkom od dva poena. 

Pored Požarevca smanjenje transparetnosti u radu evidentirano je u Malom Crniću (45 poena) za 3 boda i Golupcu (38) za 5 bodova. 

Među gradskim opštinama, koje se zbog manjih nadležnosti ne mogu u potpunosti

porediti sa drugim lokalnim samoupravama, najbolji rezultat u Srbiji ima Surčin (62). Kostolac je među 4 gradske opštine sa najnižim rezultatom sa 24 poena, čak 6 je izgubio u odnosu na prošlu godinu. 

Ovo je peta godina (treća u nizu) u kojoj TS sprovodi ovo istraživanje. Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja. Konačne ocene, odnosno indeksi se kreću u rasponu od 0 do 100, a u praksi su ove godine opštine i gradovi imale ocene između 21 i 90.

Od osam tematskih oblasti, najveći napredak zabeležen je u oblastima “informatori o radu” i “javna preduzeća i javne ustanove”, ali rezultat u ovoj drugoj oblasti još uvek nije prešao 50% maksimalnog učinka. S druge strane, najveći pad je uočen kada je reč o javnim raspravama, prosečan učinak opština i gradova snižen je sa 51,6 na 44,3%.

To se u velikoj meri može pripisati pandemiji, usled koje su izostali mehanizmi građanske participacije. Pandemija je takođe negativno uticala i na neke ocene iz segmenta „Budžet“, gde je prosečan indeks transparentnosti opao sa 59,2 na 55%.

Najveća usklađenost sa merilima transparentnosti je zabeležena u oblasti javnih nabavki, što je isključivo posledica činjenice da su opštine uglavnom objavljivale informacije koji su zakonom obavezni. S druge strane, i dalje je najmanja transparentnost u oblasti „Skupština i veće”, što ukazuje da proces donošenja odluka na lokalnom nivou i dalje nije adekvatno zaštićen od koruptivnih rizika.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend