1
1 point

foto: (arhiva, UU)

O ponovnom formiranju Zdravstvenog centra u Požarevcu se ne govori mnogo u javnosti, a jedan poziv mejlom koji je 29.aprila upućen lokalnim novinarima i medijima otkrio je da Danko Nikolić više nije v.d.direktora Opšte bolnice u Požarevcu, već direktor Zdravstvenog centra Požarevac.

Drugih zvaničnih potvrda ove informacije nema za sada.

Inače, ova promena oslanja se na prošlogodišnju uredbu Vlade Srbije kojom Domovi zdravlja i Opšte bolnice dobijaju zajedničkog osnivača, odnosno nadležnost nad njima prelazi na republiku.

Prema novoj sistematizaciji na teritoriji Braničevskog okruga predviđeno je osnovanje dva Zdravstvena centra, u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. 

U Zdravstveni centar Požarevac ulaze Dom zdravlja i Opšta Bolnica koja raspolaže sa 530 postelja. Drugi Zdravstveni centar u Petrovcu na Mlavi činiće Doma zdravlja i Opšta bolnica u tom mestu. 

Predviđeno je da domovi zdravlja Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Žagubica i Malo Crniće ostanu van ovih centara.

Vlada Srbije je 11.februara donela Odluke o osnivanju 32 zdravstvena centra na području države. 

Odlukom o osnivanju Zdravstvenog centra Požarevac, sedište ZC je u ulici Bratstva i jedinstva 135 (Opšta bolnica).

Ostale tačke odluke:

Zdravstveni centar obavlja delatnost doma zdravlja i opšte bolnice, utvrđene Zakonom. 

Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Zdravstvenog centra čine sredstva, imovina, prava i obaveze Doma zdravlja Požarevac i Opšte bolnice Požarevac, sa bilansnim stanjem na dan 30. juna 2020. godine.

Bilans stanja utvrdiće organi upravljanja Doma zdravlja Požarevac i Opšte bolnice Požarevac, koji prestaju sa radom danom početka rada Zdravstvenog centra.

Zdravstveni centar počinje sa radom danom upisa u nadležni registar.

Danom početka rada Zdravstveni centar preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Doma zdravlja Požarevac i Opšte bolnice Požarevac.

Organi Zdravstvenog centra jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Zdravstvenog centra ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a tri člana su predstavnici osnivača.

Nadzorni odbor Zdravstvenog centra ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Zdravstvenom centru, a tri člana su predstavnici osnivača.

Direktora, Upravni odbor i Nadzorni odbor Zdravstvenog centra imenuje i razrešava osnivač.

Do konstituisanja organa osnivač će imenovati članove Privremenog upravnog odbora i Privremenog nadzornog odbora, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Privremeni upravni odbor iz stava 1. ove tačke doneće statut Zdravstvenog centra i druge opšte akte neophodne za upis u nadležni registar i početak rada Zdravstvenog centra.

Do imenovanja direktora Zdravstvenog centra, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra.

Nacrtom Plana optimizacije mreža ustanova zdravstvene zaštite (Master plan) predviđena je podela zdravstvenog sistema u 6 regiona. Braničevski okrug bi trebalo da pripadne regionu istočne Srbije, zajedno sa podunavskim, borskim i zaječarskim okrugom. 

Dugoročno je ovim dokumentom predviđeno da se sistem javnih zdravstvenih ustanova u regionu sa 31 svede na svega 9.

Razlika između Zdravstvenih centara Požarevca i Petrovca u prvom krugu transformacije ogleda se u tome što će Petrovac imati zdravstveni centar lokalnog,a Požarevac regionalnog kraktera. Dugoročno ove dva centra bi trebalo da srastu u jedinstveni Braničevski zdravstveni centar sa 8 domova zdravlja, jednom lokalnom i jednom regionalnom bolnicom.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend