0

Objavjen je javni poziv za rani javni uvid povodom druge izmene i dopune Prostornog plana Grada Požarevca. 

Izmenama i dopunama Prostorni plan će sadržati pravila uređenja i građenja i sve elemente detaljne razrade za neposrednu primenu u obuhvatu Regionalnog centra sa sanitarnom deponijom, kao i uslove za planiranje i pravila uređenja i građenja za komplekse i objekte za korišćenje
obnovljivih izvora energije.

Opšti cilj izrade Druge izmene i dopune Prostornog plana Grada Požarevca je definisanje planskih postavki za ekološki prihvatljivo upravljanje otpadom i korišćenje obnovljivih izvora energije, tj. dopunjavanje Prostornog plana ovim pravilima. 

Posebni ciljevi vezani su za rešavanje problema i razvoja: infrastrukture, prvenstveno saobraćajno povezivanje budućeg regionalnog centra sa sanitarnom deponijom na saobraćajnu i drugu infrastrukturnu mrežu, uslove za povezivanje obnovljivih izvora energije sa energetskom mrežom, mere zaštite i drugo.

Preliminarni prostorni obuhvat predstavlja lokacija koja se planira za Regionalni centar sa sanitarnom deponijom (katastraske parcele br. 1202/3, 1202/1, 1523 i 1201, sve KO Kličevac), kao i parcele koje se planiraju za saobraćajni pristup ovoj lokaciji, koje će se odrediti kroz izradu Prostornog plana. 

Konačan obuhvat će se odrediti prilikom izrade nacrta plana. Izmene i dopune Prostornog plana koje se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije sprovešće se u tektu Plana i odnose se na uslove i pravila uređenja i izgradnje za teritoriju Grada Požarevca u celini.

Kako se navodi u dokumentaciji, lokacija Regionalnog centra sa sanitanom deponijom se nalazi 2,5 km južno od naselja Kličevac na oko 2 km od najbližeg naselja Kurjače (opština Veliko Gradište), 23 km od Požarevca, odnosno 51 km od Petrovca na Mlavi. 

Od puta Požarevac – Veliko Gradište lokacija je udaljena oko 6 km. 

Jugoistočno od lokacije postoji manja jaruga na potesu Izbeljane u kojoj se povremeno skuplja voda koja dotiče sa okolnih prostora Velikog brda iz pravca severoistoka i istoka. Ona predstavlja najnižu kotu zone koja okružuje lokaciju ali nema direktnu hidrološku vezu ni sa jednim vodotokom u okolini. 

Dno jaruge je, takođe, nagnuto od severoistoka ka jugozapadu. Udaljenost od najbližeg potoka Pomrlovo je oko 1.400 m, ali lokacija nije u slivnom području ovog potoka.

Predmetna lokacija nije pod uticajem poplavnih niti bujičnih voda, a podzemne vode u humusu i
lesoidu nisu evidentirane.

Lokacija nije vizuelno zaklonjena od najbližeg naselja (Kurjače). Od najbližih pojedinačnih kuća lokacija je udaljena oko 1150 m.

Lokacija nije opremljena tehničkom infrastrukturom (struja, voda, kanalizacija). Kompleks ne tangira, niti kroz njega prolazi elektroenergetski vazdušni vod.

Raspoloživa površina prevazilazi potrebnu površinu za izgradnju regionalnog centra za sakupljanje otpada.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend