2
2 points

foto/UU/TD

Kao i pre oko 15 godina, fasada ove zgrade se urušava, a utisak je da niko ne zna šta bi sa njom. Vojsci ne treba, a gradu Požarevcu je po cenama za koju se do sada prodavala bila preskupa.

Pre oko jedne decenije vojska je tražila 2,5 miliona evra, dok je u poslednjem oglasu prošle godine zgrada od oko 1.600 kvadrata ponuđena za iznos od oko milion evra. 

izvor: FB-Pozarevac – Stari grad

Izgrađena je 1904.godine, na samo nekoliko metara od okružnog zdanja. Zgradu je podigao požarevački, trgovac, industrijalac, preduzimač i rentijer, Milorad Karamarković, kao hotel Grand. Kao takva, njena jedina namena je i bila da bude hotel. 

Izgrađena u duhu akademizma, a na fasadi su primenjeni elementi renesansne arhitekture.

izvor: FB-Pozarevac-Stari grad

Hotel Grand je bio komforno uređen, sa 16 soba, velikom kafanom, kuhinjom sa ostavom i podrumom. Grand je početkom XX veka bio svratište ljudi iz uglednih i kulturnih krugova, a njemu su priređivane zabave i bioskopske projekcije. 

Nakon smrti Milorada Karamakovića, hotel je nasledio Dragiša Stevanović, industrijalac iz Beograda, koji je zgradu kao hotel izdavao u zakup. 

foto/UU/TD

Posle Drugog svetskog rata hotel je preuređen u pretvoren u Dom vojske. Čak i kao takav, bio je jedno od omiljenih mesta za zabavu zbog prostrane bašte koja je bila jedna od najlepših u gradu i u kojoj su se organizovale igranke uz muziku vojnog orkestra. Prestankom interesovanja vojske za čitav kompleks, zemljište na kojem se bašta nalazila je prodato i na njenom mestu je izgrađen poslovno-stambeni objekat.

izvor: FB-Pozarevac-Stari grad Originalni vlasnik, Milorad Karamarković testamentom je ovaj objekat ostavio gradu Valjevu. On je svoju imovinu u Beogradu i Požarevcu zaveštao za izgradnju valjevske bolnice. Prema tom dokumentu, Valjevo je bilo dužno da osnuje fond „Milorada Karamarkovića”, kojim bi upravljali gradonačelnik, episkop i predsednik suda. Međutim, to se nikada nije dogodilo. 

U želji da povrati imovinu Grad Valjevo je izgubilo sudski spor sa Ministarstvom odbrane jer se ispostavilo da je nekadašnji hotel Grand, ustupljen 1955. godine na korišćenje i upravljanje JNA uz naknadu od 1.015.000 dinara. Novac od naknade je Narodni odbor opštine Valjevo uplatio u Fond za zaštitu dece, a zaključeno je da je tim činom ispunjena volja zaveštaoca zbog toga što je Valjevo tada već imalo modernu bolnicu.

foto: UU/TD

Fasada „Granda“, inače pod zaštitom države, nije rekonstruisana već šest decenija. Tako da ne čudi što ovih dana preti da se obruši na glave prolaznika. 

Grad Požarevac je svojevremeno iskazivao interesovanje da finansira rekonstrukciju, ali je dobio samo dozvolu za saniranje oštećenja. 

foto: UU/TD

Da je Požarevac još uvek zainteresovan da uđe u posed ove zgrade potvrdio je i sam gradonačelnik Požarevca početkom godine. Na koji način grad to želi da uradi, za sada javnosti nije poznato, kao ni kakvu namenu bi u slučaju promene vlasnika zgrada dobila. 

Pre oko deceniju razmatralo se da u nekadašnji hotel budu smeštene javne službe. Da li se od te namere odustalo i šta građani misle o tome kako bi na najbolji način Grad Požarevac trebalo da iskoristi ovaj prostor?

Kao i uvek, Telefonski dvojnik vam nudi mogućnost da se izjasnite i da doprinesete razjašnjenju i ove nedoumice. Svakako je bitno da se vaš glas čuje i negde zabeleži. 

Pogledajte opcije i izaberite onu koja je najrealnija i najbolja za sve nas. 

 1. Šta raditi sa nekadašnjim Domom vojske?

  1. Useliti gradsku upravu
  2. Credit
   Useliti neku službu ili javno preduzeće
  3. Credit
   Useliti arhiv
  4. Credit
   Useliti gradsku biblioteku
  5. Credit
   Useliti gradski muzej
  6. Credit
   Napraviti novu galeriju u prostoru
  7. Credit
   Prodati na aukciji uz obavezu da se ponovo otvori hotel
  8. Credit
   Izdavati prostor za bilo koju namenu
  9. Credit
   Obnoviti autentični izgled eksterijera i enterijera i otvoriti za posetioce
  10. Ne činiti ništa i prepustiti sudbini
  11. Credit
   Nešto drugo
  12. Credit
   Ne zanima me
  96 votes
  Share Your Result
Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend