Bakšiš ipak neće biti obavezan, kažu iz Udruženja hotelijera i navode da treba zakonski regulisati ostavljanje napojnice prilikom plaćanja karticom, piše Kurir
Mnogim konobarima bakšiš je veći od plate. U Udruženju hotelijera ističu da više od 50 odsto profesionalnih ugostitelja tokom leta odlazi u inostranstvo da rade za veću platu a izvesno i bakšiš.
U poslu konobara bakšiš je zapravo veliki deo prihoda. Bez njega, njihova prosečna zarada u Srbiji je oko 50.000 dinara.
Zaposleni u beogradskim restoranima i kafićima kažu da od mušterija dobijaju u proseku oko pet odsto po računu. Taj prosek kvare oni koji plaćaju karticom.
Menadžer jednog beogradskog lokala Aleksa Grčević kaže da se dešava da gosti koji nemaju gotovinu pitaju da li može preko kartice da se ostavi bakšiš konobaru.
"Nažalost, mi u našem lokalu to ne praktikujemo, jednostavno je tako. U nekim drugim može, sve zavisi od lokala do lokala", dodaje Grčević.
Anketirani građani kažu da obično ne ostave bakšiš kada plaćaju karticom dok kada daju gotovinu to obično bude oko 10 odsto.
Nameće se pitanje da li treba uvesti obavezno ostavljanje bakšiša.
"Bilo bi poželjno kad bi taj bakšiš mogao da se uvede kao obavezan kao što je negde na Zapadu gde je to uređeno, jer bi se onda i konobar više potrudio", smatra Aleksa Grčević.
Iz Udruženja hotelijera kažu da pojedini navodi u medijima nisu tačni.
"Ne postoji nikakva inicijativa za obavezno plaćanje bakšiša jer to onda ne bi bio bakšiš. Dakle, kada je gost zadovoljan spreman je i da dâ određenu napojnicu", naglašava direktor Poslovnog udruženja HORES Georgi Genov.
Ističe da se njihova inicijativa tiče platnih kartica, budući da neki zakoni ne prepoznaju napojnicu.
(ilustracija Pixabay)