0

Požarevac ima separatni kanalizacioni sistem dužine 155 kilometara. Za svu otpadnu vodu koja protiče ovim sistemom postoji samo jedno mesto ispusta, a to je dovodna crpna stanica na napuštenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Neprečišćena otpadna voda ispušta se iz jedne velike cevi u Brežanski kanal koji se zatim nakon 8 kilometara uliva u Veliku Moravu.

@te2media

Na ovom mestu izlaze sve otpadne vode iz fekalne kanalizacije u Požarevcu. Nalazi se na samo par stotina metara od hipodroma i uliva u Brežanski kanal #požarevac #kanalizacija #brežanskikanal

♬ CCokolada – Desingerica

Bilo da ste legalno priključeni na kanalizaciju ili ne ovo je mesto odakle na kraju izlaze sve otpadne vode, a nelazi se na nekoliko stotina metara od hipodroma.

Brežanski kanal je izgrađen šezdesetih godina za evakuaciju površinskih i podzemnih voda prema reci Velikoj Moravi.

Ukupna dužina tog kanala je 9.924 metara. On počinje otprilike 1 kilometar uzvodno od starog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i verovatno ste ga više puta videli (i osetili) prilikom poseta hipodromu jer prolazi ispod mostića na samom ulazu u kompleks.

Brežanski kanal je jedini recipijent za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda sa području Požarevca. Izgrađen je 60-ih godina prošlog veka kao otvoreni zemljani kanal sa namenom da evakuiše površinske i podzemne vode iz okoline Požarevca u Veliku Moravu. Kanal je kasnije počeo da se koristi i za transport otpadnih voda, najpre prečišćenih, a od početka 90-ih godina i neprečišćenih, nakon prestanka rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sve je to  ugrožavalo kvalitet podzemnih izdana, zbog čega je urađena delimična rekonstrukcija kanala. Betonirana je kineta manjeg korita kanala dimenzija 200×100 cm radi zaštite podzemlja od infiltracije zagađujućih supstanci, dok je evakuacija velikih voda predviđena u neobloženom većem koritu, koje je dimenzionisano na maksimalni proticaj od 17 kubika u sekundi. Kinetiranje je urađeno skoro celom dužinom kanala, osim nekoliko stotina metara pre uliva u Veliku Moravu. Na delu kroz područje Sportskog centra Požarevac (nekih 300 metara do stare pruge) kanal je izgrađen kao zatvoreni betonski kanal kvadratnog poprečnog preseka dimenzija 200×200 cm. Prioritet danas ima završetak zatvaranja kanala nizvodno od pruge, na deonici kroz hipodrom, u dužini od oko 350 m, kao i potpuno uredno održavanje kanala i čitavog koridora duž njegovog toka. Inače, grad svake godine izdvaja sredstva u budžetu za održavanje kanala. U 2022. je za čišćenje i održavanje utrošeno 24.611.000


Prema izveštajima Brežanski kanal ponekad presuši tokom leta, s druge strane nikada do sada nije se dogodilo da poplavi okolone površine. 

Kanal ima kapacitet oko 15 kubika za dubinu od 2,2 metra i te se količine do sada nisu prekoračivale, ali su tokom 1999. dostignuti nivoi sasvim blizu kote 79 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi plato okolnog terena.


Procena je da se trenutno na teritoriji Požarevca trenutni procenat priključenosti na kanalizacionu mrežu kreće oko 68%. Kada se priključe svi korisnici, njih oko 80.000 koliko se očekuje da će biti u godinama posle 2041, Brežanski kanal i dalje će imati nezamenjivu ulogu u procesu odvođenja površinskih i otpadnih voda, ali, naravno, pod uslovom da u međuvremenu bude u funkciji novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će biti dimenzionisano za toliki broj ljudi.


Tekst je deo projekta “Požarevac na zdravoj vodi – unapređenje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kvaliteta podzemnih i površinskih voda”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend