0

U osnovi, sve što je bilo planirano za 2023.godinu je realizovano. Čak i procenat izvršenja budžeta Turističke organiuzacije Grada Požarevca je preko 95%, što je u ovim turbulentnim vremenima uspeh, kaže Baldić.

Sajmovi i nagrade

Bili smo prisutni na svim planiranim sajmovima, osim u Moskvi. Od Beogradskog sajma do sajmova u Banja Luci, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Osvojili smo 6 nagrada na Novosadskom sajmu – jednu za LJKI, dok su ostale bile vezane za promociju tradicija i negovanje duhovne kulture, kao i organizaciju manifestacija drugačijeg karaktera. 

Bili smo prisutni i na Turističkom forumu i dve izložbe publikacija i suvenira – u Kruševcu „Kofer slova“ i Leskovcu. Na ovim izložbama smo osvojili tri značajna priznanja. Posebno ističem jedno koje se odnosi na izradu video publikacija i video materijala koji su ove godine bili usmereni na 60.Ljubičevske konjičke igre.

60. LJKI i manifestacije

Turistička organizacija Grada Požarevca je suorganizator više od 20 manifestacija na teritoriji Grada Požarevca. Uz manifestacije gde smo direktni organizatori, sve su uspešno realizovane.

Većina manifestacija je tradicionalno, sa pravoslavnom notom u osnovi i vezane su za određene verske praznike. Takođe, zastupljena je i sportska komponenta od lova, ribolova, konjičkog i moto sporta, zatim gastronomije i kulturno-umetničkog stvaralaštva.  

Najznačajnija manifestacija koja je realizovana su 60.Ljubičevske konjičke igre. Ušli smo u TOP 3 turističke manifestacije Turističke organizacije Srbije na izboru za dodelu nagrade Turistički cvet u 2023.godini.  Izdali smo drugu monografiju od početka postojanja LJKI koja je oslikala istorijski aspekt nastajanja i održivosti ove manifestacije. Od velike važnosti bila je odlična posećenost pratećim manifestacijama igara i takmičenjima na hipodromu. Na igrama učestvuje veliki broj domaćih štala, posebno iz Vojvodine, a prisutna je bila i štala našeg proslavljenog košarkaša Nikole Jokića koji je i bio prisutan na hipodromu.

Donje Podunavlje i udruživanje turističke ponude

Sa Dunavskim centrom za kompetenciju, čiji smo član poslednjih desetak godina, a koga u osnovi finansira Nemačka razvojna agencija (GIZ), imali smo obuke, edukacije i radionice vezane za promociju Donjeg Podunavlja. U okviru Road Showa bili smo prisutni u svim značajnim centrima u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj. 

Postoji intencija da se turističke organizacije i turistički subjekti na našem delu toka u Donjem Podunavlju udružuju. Postoji potreba za izradom kompatibilnih programa koji bi objedinili turističku ponudu i zadržali turiste na ovom prostoru duže vreme. Naš je cilj da u takvu saradnju udružimo i opštine u zaleđu koje takođe mogu da ponude atraktivne destinacije. 

Ponude i vidljivost

U narednom periodu, radićemo na izradi virtuelnih tura na našem području. Tako nešto već postoji u Viminacijumu, Galeriji i Muzeju, ali planiramo da sa možda drugačijim pristupom, objedinimo sve što je u ponudi na teritoriji naše organizacije. 

Takođe, u narednom periodu planiramo da pojačamo prisustvo na društvenim mrežama kako bi našu turističku ponudu učinili što vidljivijom.

Unapređenje ponude i smeštajni kapaciteti

U 2024.godini TOGP će povećati broj manifestacija u kojima će biti suorganizator. Pokušaćemo da posle godinu dana pauze vratimo organizaciju konferencije „Turizam Braničeva“. Nameravamo i da produbimo saradnju sa prozvođačima suvenira, sa vinarijama, destilerijama i ugostiteljskim firmama.  

Nama je cilj da povećamo broj ležajeva u gradu, s obzirom da su nam dva aktuelna hotela i konačišta u gradu nedovoljna za smeštaj kada se dešavaju određene manifestacije kao LJKI ili događaji poput školskih takmičenja. Sve više vlasnika stanova i kuća je zainteresovano za kategorizaciju svojih objekata za turistički smeštaj i to je dobro. S druge strane, potrebno je privući invesitore koji bi izgradili hotel više kategorije koji sigurno nedostaje našem gradu i na tome ćemo raditi sa lokalnom samoupravom. Sigurno je da postoji potreba ne samo za kapacitetima, ali i samom unapređenju usluge koja se pruža gostima. 

U 2023. smo radili na obnavljanju postojeće turističke signalizacije, a u narednoj godini nameravamo da ukoliko dobijemo podršku ministarstva, pokrijemo i pravce prema Velikom Gradištu i Zabeli.   

Inače, moram da pohvalim saradnju sa Gradom Požarevcem koji nam je apsolutna podrška u svim planovima i projektima ove i prethodnih godina. Takođe, istakao bih odličnu saradnju sa ustanovama kulture, resornim ministarstvom, Turističkom organizacijom Srbije i turističkim organizacijama u regionu, za koju očekujem da će biti uspešna i u narednom perodu. 

Nova godina

Vasilije Baldić je pozvao sve građane da u nedelju, 31.decembra izađu na Trg oslobođenja i Tabačku čaršiju u kojima TOGP organizuje prigodne programe povodom dočeka Nove godine.

Pripremili smo bogat program koji počinje u 12 sati i trajaće do duboko u noć. Takođe, biće kuvanog vina, rakije i čaja koji će se deliti besplatno, uz nezaobilazan vatromet u ponoć. Želim da zajedno uđemo u 2024.godinu sa najlepšim željama i planovima za budućnost.

foto TE2

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend