0

 Naselja u Požarevcu snabdevaju se pijaćom vodom sa vodoizvorišta Ključ (+Meminac), Lovac, i PPV Mlava.

Udeo domaćinstava priključenih na javni vodovod na području opštine Požarevac pre tri godine procenjen je na 99.7% što je značajno iznad republičkog (79.94%). Međutim, udeo domaćinstava prikljućenih na javni vodovod kada se posmatra cela teritorija grada, je znatno manji.

Prosečan dnevni plasman vode za piće u toku 2022. godine sa izvorišta Ključ iznosio je 210 l/s, izvorišta Lovac 45 l/s i prosečno na nivou godine PPV Mlava 15 l/s.

Na javni sistem vodosnabdevanja, priključeni su Požarevac, Kostolac, Ćirikovac, Klenovnik, Selo Kostolac, Drmno, prigradska naselja Zabela i Ljubičevo. Ukupna dužina vodovodne mreže u Požarevcu i Kostolcu iznosi 269 kilometara, sa 18.190 priključaka na vodu, kojom se snabdeva više od 26 hiljada korisnika, odnosno preko 50 hiljada građana kvalitetnom i zdravstveno ispravnom vodom za piće. 

JKP „Vodovod i kanalizacija“ godišnje proizvede preko 8 miliona kubnih metara vode. Od 2019. godine sistem obuhvata i vodoizvorišta Bradarac i Letnjikovac. 

Kvalitet vode za piće u gradu Požarevcu je uslovljen u određenoj meri vodostajem reka i veoma je ranjiv u odnosu na klimatske promene.

Moguće dugoročne pretnje kvalitetu vode za piće predstavlja uticaj povezanosti hidrološkog režima Dunava, Velike Morave i Mlave na podizanje nivoa podzemnih voda i povećanu mogućnost njihovog zagađenja koji je još uvek je izražen i predstavlja veliki problem zaštite izvorišta za vodosnabdevanje. 

Za Požarevac se može reći da ima dobru zaštitu od površinskih voda, međutim postoji veliki problem visokog nivoa podzemnih voda koji nije neutralisan ni postojećim crpnim stanicama. Osnovni problem je odvođenje atmosferskih voda zbog nedovoljne izgrađenosti atmosferske i fekalne kanalizacije i antropogeni uticaj na zonu zaštite vodoizvorišta ''Ključ'' koji se ogleda u povišenom sadržaju nitrata, tako da je neophodno preuzeti odgovarajuće mere zaštite izvorišta.

Takođe, u zoni uticaja površinskih kopova i njihovih sistema za odvodnjavanje došlo je do poremećaja režima površinskih voda. 

Grad Požarevac prepoznaje pretnje po kvalitet vode za piće koje dolaze od povišenih koncentracija nitrata i preduzima aktivnosti da odgovori na te pretnje. To je uključivalo i dubinske bunare koji su ove godine stavljeni u funkciju. Ovaj projekat zapravo i predstavlja početak trajnog rešavanja vodosnabdevanja Požarevca.

Analize i praćenja pokazuju da postoje značajni gubici u vodovodnoj mreži. Prema dostupnim podacima JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac, 2020. godine, u Požarevcu je fakturisano oko 42% proizvedene količine vode za piće (gubici 58%), što se može oceniti kao nizak udeo fakturisane vode u ukupnoj količini prizvedene vode. Gubici u poslednje dve godine su na sličnom nivou, a 2022.godine bili su 57%.

Jedan od prioritetnih ciljeva u Planu razvoja Grada Požarevca do 2030.godine je unapređen sistem vodosnabdevanja i dostupnost vode za piće građanima Požarevca.  Ovaj cilj trebalo bi da se dostigne konkretnim merama koje podrazumevaju: 

-Izgradnju novog vodoizvorišta Jagodica

-Modernizaciju vodovodne mreže – zamenu cevi i sistem daljinskog očitavanja

-Izgradnja vodovodne mreže u seoskim naseljima Lučica, Poljana, Prugovo, Beranje, Bare, Kasidol.

Izgradnjom novog vodoizvorišta Jagodica odgovoriće se na potrebu obezbeđivanja dovoljnih količina vode za piće za Grad Požarevac. Skupština Grada Požarevca donela je Odluku o izradi PDR-a za vodoizvorište Jagodica, a nakon usvajanja ovog planskog dokumenta pristupiće se izradi projektno tehničke dokumentacije i izgradnji vodoizvorišta. Postupak je trenutno u fazi dodele ugovora u javnoj nabavci za izradu PDR-a. Takođe, ove jeseni počeli su radovi na bušenju istražnih bunara i pijezometara na samom lokalitetu budućeg izvorišta.  

Procenjeno je da je za za PDR i projektno tehničku dokumentaciju potrebno nešto više od 330 hiljada evra. Vrednost radova i opreme za izgradnju vodoizvorišta biće poznata nakon izrade projektno tehničke dokumentacije. Procenjeni rok za realizaciju projekta je preko 5 godina. 

Da bi se osigurao kontinuiran, održiv i bezbedan sistem vodosnabdevanja vodom građana Požarevca, te smanjili gubici u sistemu, neophodno je sprovestimodernizaciju vodovodne mreže, koja podrazumeva: zamenu dotrajalih cevi, azbestnih cevovoda i uspostavljanje daljinskog očitavanja, odnosno automatizaciju sistema.  Procenjena potrebna sredstva za ove mere iznose nešto više od 1,7 milion evra, a za njeno sprovođenje rokovi su dugi, preko 5 godina.

U planskom periodu (do 2030.) realno je planirati izgradnju vodovodne mreže u seoskim naseljima. Za sva naselja potrebno je uraditi projektno tehničku dokumentaciju, pa potom pristupiti izvođenju radova. Procena je da bi za to bilo potrebno oko 2 miliona evra po godini implementacije, a trebalo bi da se realizuje u dugoročnom periodu, preko 5 godina.

(naslovna ilustracija Pixabay)


Tekst je deo projekta “Požarevac na zdravoj vodi – unapređenje vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kvaliteta podzemnih i površinskih voda”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Ostavi komentar na vestx
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format
Send this to a friend